We have loaded Previous years questions with explanations...for all competitive exams
Like and Follow us on Facebook and Google+ for latest updates...
This Site can be best viewed in Mozilla or Internet Explorer.
A man can do a piece of work in 5 days. With the help of his friend, he can do the same work in 3 days. In how many days can his friend complete the work ?
None of these
According to the question,
In 1 day,
A man and his friend can complete 1 3th of the work
Man can complete 15th of the work
His friend can complete the work=13-15=215
∴ His friend can complete the work in 152 or 712days.
Hence option C is the correct.
For more Short tricks and formulae click
Work and Time
A can complete a piece of work in 18 days and B can complete the same work in half time taken by A. Then, working together, what part of the same work they can complete in a day?
A can complete 1 18th of the work
B can complete 19th of the work
(A+B) together can complete =19+118=318=16th of the work
Hence option A is the correct.
'A' works twice as fast as 'B'. If both of them can together finish a work in 4 days, then in how many days, B alone can do it?
A does the work in x days and B can does the same work in 2x days.
On multiplying both the sides with x we get,
∴ B will finish the work in 2x days or in 2×6=12 days.
6 men or 10 women can do a piece of work in 24 days. How long will 12 men and 10 women take to finish the work?
6 men = 10 women
∴ 1 man =106or 53women
Now, 12 men + 10 women=12×53women+ 10 women
⇒ 20 women+ 10 women = 30 women
According to the formula,
M1 D1 W2 = M2 D2 W1
M1 = 10, D1 =24, W1 =1,
M2 = 30, D2 = ?, W2 = 1
⇒10×24×1=30×D2×1∴ D2=10×2430=8 days
Hence, option A is the correct.
A can do 12 of the work in 5 days and B can do 25 of the work in 10 days. In how many days both A and B together can do the work?
A completes the work in 5×2=10 days
B completes the work in 10×52=25days
A can complete 1 10th of the work
B can complete 125th of the work
(A+B) together can complete 110+125=5+250=750th of the work
∴ (A+B) will complete the whole work in 507 days.
∴ Required time =507=717days.
Hence option B is the correct.
--Share with your friends --