Chapter 1: Knowing your numbers (Intext Solutions-1)
Posted on : 05-09-2018 Posted by : Admin

Link to Notes on this topic


Page 2

Can you instantly find the greatest and the smallest numbers in each row?

(1) 382, 4972, 18, 59785, 750

Answer: 59,785 is the greatest and 18 is the smallest.

(2) 1473, 89423, 100, 5000, 310

Answer: 89,423 is the greatest and 100 is the smallest.

(3) 1834, 75284, 111, 2333, 450

Answer: 75,284 is the greatest and 111 is the smallest.

(4) 2853, 7691, 9999, 12002, 124

Answer: 9,999 is the greatest and 124 is the smallest.

Find the greatest and the smallest numbers.

(a) 4536, 4892, 4370, 4452

Answer: 4,892 is the greatest and 4,370 is the smallest.

(b) 15623, 15073, 15189, 15800

Answer: 15,800 is the greatest and 15,073 is the smallest.

(c) 25286, 25245, 25270, 25210

Answer: 25,286 is the greatest and 25,210 is the smallest.

(d) 6895, 23787, 24569, 24659

Answer: 24,659 is the greatest and 6,895 is the smallest.


Page 3

(1) Use the given digits without repetition and make the greatest and smallest 4-digit numbers. (Hint: 0754 is a 3-digit number.)

(a) 2, 8, 7, 4 (b) 9, 7, 4, 1 (c) 4, 7, 5, 0 (d) 1, 7, 6, 2 (e) 5, 4, 0, 3

Answer:

(a) Greatest number is 8,742; smallest number is 2,478

(b) Greatest number is 9,741; smallest number is 1,479

(c) Greatest number is 7,540; smallest number is 4,057

(d) Greatest number is 7,621; smallest number is 1,267

(e) Greatest number is 5,430; smallest number is 3,045

(2) Now make the greatest and the smallest 4-digit numbers by using any one digit twice. (Hint: Think in each case which digit will you use twice.)

(a) 3, 8, 7 (b) 9, 0, 5 (c) 0, 4, 9 (d) 8, 5, 1

Answer:

(a) Greatest number is 8,873; smallest number is 3,378

(b) Greatest number is 9,950; smallest number is 5,009

(c) Greatest number is 9,940; smallest number is 4,009

(d) Greatest number is 8,851; smallest number is 1,158

(3) Make the greatest and the smallest 4-digit numbers using any four different digits with conditions as given.

Digit 7 is always at ones place

Answer: Greatest number is 9,997; smallest number is 1,007

Digit 4 is always at tens place

Answer: Greatest number is 9,949; smallest number is 1,040

Digit 9 is always at hundreds place

Answer: Greatest number is 9,999; smallest number is 1,900

Digit 1 is always at thousands place

Answer: Greatest number is 1,999; smallest number is 1,000

(4) Take two digits, say 2 and 3.

Which is the greatest number?

Answer: The greatest number is 3,322.

Which is the smallest number?

Answer: The smallest number is 2,233.

Make 4-digit numbers using both the digits equal number of times. How many numbers can you make in all?

Answer: Six different numbers can be made as follows (3,322) (2,233) (3,232) (2,323) (2,332) (3,223)



Page 5

1. Arrange the following numbers in ascending order:

(a) 847; 9754; 8320; 571 (b) 9801; 25751; 36501; 38802

Answer:  

(a) Ascending order: 571< 847< 8320< 9754

(b) Ascending order: 9801< 25751< 36501< 38802

 

2. Arrange the following numbers in descending order:

(a) 5000; 7500; 85400; 7861 (b) 1971; 45321; 88715; 92547

Answer:

(a) Descending order: 85400> 7861> 7500> 5000

(b) Descending order: 92547> 88715> 45321> 1971


Page 6

Read and expand the numbers wherever there are blanks.

Also write five more 5-digit numbes, read and expand them.

NCERT class 6 chapter 1 solutions, Number, number name, expansion, knowing your numbers


Page 7

Read and expand the numbers wherever there are blanks.

NCERT class 6 chapter 1 solutions, Number, number name, expansion, knowing your numbers


Page 8

Answer the following:

  1. What is 10 – 1 = 9
  2. What is 100 – 1 = 99
  3. What is 10,000 – 1 = 9,999
  4. What is 1,00,000 – 1 = 99,999
  5. What is 1,00,00,000 – 1 = 99,99,999

1. Give five examples where the number of things counted would be more than 6-digit number.

Answer:

  • Population census
  • Money counting in a bank
  • Number of tourists visiting a country in a year
  • Number of votes casted in general election in a country
  • Number of items/products manufactured in a company

2. Starting from the greatest 6-digit number, write the previous five numbers in descending order.

Answer: Greatest 6-digit number: 9,99,999

Previous five numbers in descending order:

  • 9,99,998
  • 9,99,997
  • 9,99,996
  • 9,99,995
  • 9,99,994

3. Starting from the smallest 8-digit number, write the next five numbers in ascending order and read them.

Answer: Smallest 8-digit number: 1,00,00,000

Next five numbers in ascending order:

  • 1,00,00,001
  • 1,00,00,002
  • 1,00,00,003
  • 1,00,00,004
  • 1,00,00,005



Page 11

1. Read the numbers. Write them using placement boxes and then write their expanded forms.

(i) 475320 (ii) 9847215 (iii) 97645310 (iv) 30458094

NCERT class 6 chapter 1 solutions, Number, number name, expansion, knowing your numbers

(a) Which is the smallest number?

Answer: 475320 because it is the only six digit number and other are more than six digits.

(b) Which is the greatest number?

Answer: 97645310 because it is highest digit number with greatest place value of crore digit.

(c) Arrange these numbers in ascending and descending orders.

Answer:

Ascending order:

475320 < 9847215 < 30458094 < 97645310 i.e. smallest to greatest

Descending order:

97645310 > 30458094 > 9847215 > 475320 i.e. greatest to smallest
 

2. Read these numbers

(i) 527864 (ii) 95432 (iii) 18950049 (iv) 70002509

(a) Write these numbers using placement boxes and then using commas in Indian as well as International System of Numeration.

Answer:

NCERT class 6 chapter 1 solutions, Number, number name, expansion, knowing your numbers

Number names according to Indian System of Numeration

  • 5,27,864: Five lakh twenty seven thousand eight hundred sixty four
  • 95,432: Ninety five thousand four hundred thirty two
  • 1,89,50,049: One crore eighty nine lakh fifty thousand forty nine
  • 7,00,02,509: Seven crore two thousand five hundred nine

Number names according to International System of Numeration

  • 527,864: Five hundred twenty seven thousand eight hundred sixty four
  • 95,432: Ninety five thousand four hundred thirty two
  • 18,950,049: Eighteen million nine hundred fifty thousand forty nine
  • 70,002,509: Seventy million two thousand five hundred nine

(b) Arrange these in ascending and descending order.

Answer:

Ascending order: 527864 < 95432 < 18950049 < 70002509

Descending order: 70002509 > 18950049 > 95432 > 527864

3. Take three more groups of large numbers and do the exercise given above.

Answer:

Number names according to Indian System of Numeration

  • 6,59,72,300: Six crore fifty nine lakh seventy two thousand three hundred
  • 8,95,14,236: Eight crore ninety five lakh fourteen thousand two hundred thirty six
  • 1,23,45,678: One crore twenty three lakh forty five thousand six hundred seventy eight

Number names according to International System of Numeration

  • 65,972,300: Sixty five million nine hundred seventy two thousand three hundred
  • 89,514,236: Eighty nine million five hundred fourteen thousand two hundred thirty six
  • 12,345,678: Twelve million three hundred forty five thousand six hundred seventy eight

Page 11

1. You have the following digits 4, 5, 6, 0, 7 and 8. Using them, make five numbers each with 6 digits.

Answer: 456780, 870456, 685047, 504786, 754806

(a) Put commas for easy reading.

Answer:

  • 4, 56, 780
  • 8, 70, 456
  • 6, 85, 047
  • 5, 04, 786
  • 7, 54, 806

(b) Arrange them in ascending and descending order.

Answer:

Ascending order: 456780 < 504786 < 685047 < 754806 < 870456

Descending order: 870456 > 754806 > 685047 > 504786 > 456780

2. Take the digits 4, 5, 6, 7, 8 and 9. Make any three numbers each with 8 digits. Put commas for easy reading.

Answer:

  • 4,97,56,789
  • 9,48,79,456
  • 6,86,85,947

3. From the digits 3, 0 and 4, make five numbers each with 6 digits. Use commas.

Answer:

  • 4,40,033
  • 4,03,403
  • 3,40,430
  • 3,30,044
  • 3,04,433


Page 12

1. How many centimeters make a kilometer?

Answer: 1 Kilometers = 1000 meters = 1, 00, 000 centimeters

2. Name five large cities in India. Find their population. Also, find the distance in kilometers between each pair of these cities.

Answer:

City Population
Hyderabad 6.81 million
Kolkata 4.49 million
Mumbai 18.41 million
Ahmedabad 5.57 million
Delhi 18.98 million
  • Hyderabad to Ahmedabad: 1220 km
  • Kolkata to Delhi: 1504 km
  • Ahmedabad to Mumbai: 530 km
  • Mumbai to Kolkata: 1, 955 km
  • Delhi to Hyderabad: 1, 577 km

 

EXERCISE 1.1

1. Fill in the blanks:

(a) 1 lakh = 10 ten thousand.

(b) 1 million = 10 hundred thousand.

(c) 1 crore = 10 ten lakh.

(d) 1 crore = 10 million.

(e) 1 million = 10 lakh.

2. Place commas correctly and write the numerals:

Seventy three lakh seventy five thousand three hundred seven

Answer: 73,75,307

Nine crore five lakh forty one

Answer: 9,05,00,041

Seven crore fifty two lakh twenty one thousand three hundred two

Answer: 7,52,21,302

Fifty eight million four hundred twenty three thousand two hundred two

Answer: 58,423,202

Twenty three lakh thirty thousand ten

Answer: 23,33,010

3. Insert commas suitably and write the names according to Indian System of Numeration:

(a) 87595762 (b) 8546283 (c) 99900046 (d) 98432701

Answer:

8,75,95,762 – Eight crore seventy five lakh ninety five thousand seven hundred sixty two

85,46,283 – Eighty five lakh forty six thousand two hundred eighty three

9,99,00,046 – Nine crore ninety nine lakh forty six

9,84,32,701 – Nine crore eighty four lakh thirty two thousand seven hundred one

4. Insert commas suitably and write the names according to International System of Numeration:

(a) 78921092 (b) 7452283 (c) 99985102 (d) 48049831

Answer:

78,921,092 – Seventy eight million nine hundred twenty one thousand ninety two

7,452,283 – Seven million four hundred fifty two thousand two hundred eighty three

99,985,102 – Ninety nine million nine hundred eighty five thousand one hundred two

48,049,831 – Forty eight million forty nine thousand eight hundred thirty one

 

Page 13

1. How many milligrams make one kilogram?

Answer: 1 Kilograms = 1000 grams = 1,00,000 centigrams = 10,00,000 milligrams

2. A box contains 2,00,000 medicine tablets each weighing 20 mg. What is the total weight of all the tablets in the box in grams and in kilograms?

Answer: Total weight of the tablets in the box,

 2,00,000 × 20 mg = 4,000,000 mg

4,000,000 mg = 4,000 gm

4,000 gm = 4 kg

gg



Hope you have liked this post.

Please share it with your friends through below links.

All the very best from Team Studyandscore

“Study well, Score more…”

  

- Share with your friends! -